Kezelőorvosoknak

IDŐSKORI MAKULA DEGENERÁCIÓ (AMD)

 

DEFINÍCIÓ

AMD: Age-related Macular Degeneration (időskori makula degeneráció). Az időskori makula degeneráció a sárgafolt (macula lutea) betegsége, mely típusosan 50 éves életkor után jelentkezik.

 

A diagnózis az alábbi szemfenéki jelenségek valamelyikének megléte esetén állítható fel (AAO 2008):

A betegség jelentőségét az adja, hogy a fejlett országokban ez a felnőttkori szerzett vakság legfontosabb oka (Ferris 1983).
Hazánkban a vaksági statisztikákban vezető helyen szerepel, részaránya 22-25% (Gottlieb 1982, Vastag 1983, Németh 2005).

LEGFONTOSABB RIZIKÓTÉNYEZŐK

 

AZ AMD TÍPUSAI

 

AREDS TANULMÁNY

Régóta gyanítják, hogy antioxidáns vitaminoknak és nyomelemeknek előnyös hatása lehet időskori makula degeneráció egyes formáiban. Ezzel kapcsolatosan a legfontosabb gyakorlati tudományos ismeretet az AREDS vizsgálat nyújtja.

Az "Age-Related Eye Disease Study" (AREDS) - Korfüggő Szembetegségre vonatkozó Tanulmány - című klinikai tanulmányt az USA-ban a kormány Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek egyike, a Nemzeti Szemintézet (National Eye Institute - NEI) támogatta.

4757 beteget kezeltek faktoriális randomizáció szerint antioxidáns vitaminokkal, cinkkel, az utóbbi kettő kombinációjával vagy placeboval. A követési idő 6 év volt. Amellett, hogy alapvető fontosságú tudás birtokába jutottak az egyes állapotok természetes lefolyásával kapcsolatban, igazolódott, hogy a magas kockázatú állapotokban az antioxidáns vitaminok és a cink együttes adása az exszudatív formák kialakulásának és a látásromlásnak a kockázatát jelentős mértékben csökkentette. A kétféle kezelés kombinációja hatásosabb volt, mint azok külön-külön.

Az AREDS-kutatók által vizsgált tápanyag-kombináció

FONTOS! Az adagolás napi 2x2.

 

MILYEN VITAMINT ADJUNK?

Hazánkban számos kombinált vitaminkészítmény kapható, melyek összetétele legtöbb esetben igen jelentősen eltér az AREDS vizsgálat által ajánlott kombinációtól. Két termék kivételével az összetétel és a hatóanyagtartalom a Centrum tabletta összetételéhez hasonló. Ennek jelentősége azért van, mert az AREDS tanulmány minden betegének megengedték, hogy függetlenül attól, hogy milyen kísérleti szert (vitamint, cinket, ezek kombinációját vagy placebót) kap, szedje a Centrum-ot (Whitehall-Robbins Healthcare, USA), és a betegek 2/3-a élt is ezzel a lehetőséggel. A statisztikai vizsgálat során az AREDS-ben az eredményeket teljesen függetlennek találták attól, hogy a beteg szedte-e a Centrum-ot, ez alapján az a következtetés vonható le, hogy a
Centrum (és így az ahhoz hasonló hatóanyagtartalmú szerek) nincsenek érdemi, az AREDS vitaminkombinációhoz hasonló befolyással a betegség menetére. Néhány hazánkban kapható vitaminkombináció összetételét az alábbitáblázat tartalmazza:

1. helyen a Trophosan Visiobalance!

Az AREDS vitaminkészítmény és néhány hazánkban kapható kombinált vitaminkészítmény összehasonlítása (napi
adagok, zárójelben a hatóanyag tartalom a referenciának tekintett AREDS hatóanyag százalékában).

IU: nemzetközi egység (International Unit)
1 IU E vitamin = 1 mg;
1 IU A vitamin = 0,3 μg retinol vagy 0,6μg β-karotin (Tímár 2001)

Fontos tudni továbbá, hogy az AREDS formula nagy dózisban tartalmaz β-karotin-t, ami dohányosokon a tüdőrák kialakulásának kockázatát és a mortalitást növeli (The alpha-tocopherol.... 1994, Omenn 1996,). Az E vitamin napi 400 IU-nál nagyobb mennyiségű fogyasztásának biztonságosságával kapcsolatban szintén aggályok merültek fel (Miller 2005). Ennek megfelelően dohányosoknak nem javasolt a β-karotin szedése és az AREDS jellegű vitaminokat nem szabad más vitaminkészítményekkel kombinálni. Egyes országokban a dohányosoknak külön részükre kifejlesztett, β-karotin-t nem tartalmazó, de minden más paraméterében az AREDS-nek megfelelő vitamint is forgalmaznak.

 

AREDS 2 TANULMÁNY

2013-ban lezárult a várva várt AREDS 2 klinikai vizsgálat. A korábbi AREDS tápanyag-kombinációt kiegészítették luteinnel, zeaxanthinnal 

vagy omega-3 zsírsavakkal (docosahexaenoic acid (DHA) + eicosapentaenoic acid (EPA)), vagy ezek kombinációjával.

Az eredmény nem bizonyult hatásosabbnak, mint az eredeti AREDS formula, így az imént felsorolt 3 összetevő fölösleges a makuladegeneráció kezelésénél adható AREDS vitaminkombinációba.

FONTOS! DOHÁNYOSOKnak nem volt javasolt az eredeti AREDS formula szedése a ß-karotin tartalom miatt (korábban leírt okokból kifolyólag), de az AREDS 2 tanulmány szerint a ß-karotin kiváltható: luteinnel és zeaxanthinnal. Az eredmény: ugyanazt a hatást érjük el ezzel, mintha ß-karotin lenne benne.

 A tanulmányról bővebben itt olvashat!

 

 2015 decemberétől a magyar piacon már az ÚJ AREDS 2 tanulmány szerinti TROPHOSAN VISIOBLANCE kapható!

AREDS2 vs.Trophosan

 

Forrás: Egészségügyi Szakmai Kollégium https://kollegium.aeek.hu/site/index.html, JAMA (The Journal of the American Medical Association) http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1684847