Kezelőorvosoknak

IDŐSKORI MAKULA DEGENERÁCIÓ (AMD)

AMD: Age-related Macular Degeneration (időskori makula degeneráció). Az időskori makula degeneráció a sárgafolt (macula lutea) betegsége, mely típusosan 50 éves életkor után jelentkezik.

 A diagnózis az alábbi szemfenéki jelenségek valamelyikének megléte esetén állítható fel (AAO 2008):

A betegség jelentőségét az adja, hogy a fejlett országokban ez a felnőttkori szerzett vakság legfontosabb oka (Ferris 1983).
Hazánkban a vaksági statisztikákban vezető helyen szerepel, részaránya 22-25% (Gottlieb 1982, Vastag 1983, Németh 2005).

AZ IDŐSKORI MAKULA DEGENERÁCIÓ LEGFONTOSABB RIZIKÓTÉNYEZŐI:

 

AZ AMD TÍPUSAI:

 

 

AREDS TANULMÁNY

Régóta gyanítják, hogy antioxidáns vitaminoknak és nyomelemeknek előnyös hatása lehet az időskori makula degeneráció egyes formáiban. Ezzel kapcsolatosan a legfontosabb gyakorlati tudományos ismeretet az AREDS vizsgálatok nyújtják.

Az "Age-Related Eye Disease Study" (AREDS) - Korfüggő Szembetegségre vonatkozó Tanulmány - című klinikai tanulmányt az USA-ban a kormány Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek egyike, a Nemzeti Szemintézet (National Eye Institute - NEI) támogatta.

4757 beteget kezeltek faktoriális randomizáció szerint antioxidáns vitaminokkal, cinkkel, az utóbbi kettő kombinációjával vagy placeboval. A követési idő 6 év volt. Amellett, hogy alapvető fontosságú tudás birtokába jutottak az egyes állapotok természetes lefolyásával kapcsolatban, igazolódott, hogy a magas kockázatú állapotokban az antioxidáns vitaminok és a cink együttes adása az exszudatív formák kialakulásának és a látásromlásnak a kockázatát jelentős mértékben csökkentette. A kétféle kezelés kombinációja hatásosabb volt, mint azok külön-külön.

Az AREDS-kutatók által vizsgált tápanyag-kombináció:

FONTOS! Az adagolás napi 2x2.

 

 

Fontos tudni továbbá, hogy az AREDS formula nagy dózisban tartalmaz β-karotin-t, ami dohányosokon a tüdőrák kialakulásának kockázatát és a mortalitást növeli (The alpha-tocopherol.... 1994, Omenn 1996,). Az E vitamin napi 400 IU-nál nagyobb mennyiségű fogyasztásának biztonságosságával kapcsolatban szintén aggályok merültek fel (Miller 2005). Ennek megfelelően dohányosoknak nem javasolt a β-karotin szedése és az AREDS jellegű vitaminokat nem szabad más vitaminkészítményekkel kombinálni. Egyes országokban a dohányosoknak külön részükre kifejlesztett, β-karotin-t nem tartalmazó, de minden más paraméterében az AREDS-nek megfelelő vitamint is forgalmaznak.

 

AREDS 2 TANULMÁNY

2013-ban lezárult a várva várt AREDS 2 klinikai vizsgálat. A korábbi AREDS tápanyag-kombinációt kiegészítették luteinnel, zeaxanthinnal vagy omega-3 zsírsavakkal (docosahexaenoic acid (DHA) + eicosapentaenoic acid (EPA)), vagy ezek kombinációjával. Az eredmény nem bizonyult hatásosabbnak, mint az eredeti AREDS formula, így az imént felsorolt 3 összetevő fölösleges a makuladegeneráció kezelésénél adható AREDS vitaminkombinációba.

A tanulmányról bővebben itt olvashat!

FONTOS! DOHÁNYOSOKnak nem volt javasolt az eredeti AREDS formula szedése a ß-karotin tartalom miatt (korábban leírt okokból kifolyólag), de az AREDS 2 tanulmány szerint a ß-karotin kiváltható: luteinnel és zeaxanthinnal. Az eredmény: ugyanazt a hatást érjük el ezzel, mintha ß-karotin lenne benne.

 

2015 decemberétől a magyar piacon már az ÚJ AREDS 2 tanulmány szerinti TROPHOSAN VISIOBALANCE kapható.

 

ÉRDEKEL A TERMÉK, TOVÁBB A WEBSHOPHOZ

 

Magyarországi forgalmazó: Dr. Kocsis & Hoffmann Pharma Kft.
Gyártó: Protina Gyógyszergyár, Ismaning bei München, Németország