Pácienseknek

Időskori makula degeneráció (AMD)

MIT IS JELENT A MAKULA DEGENERÁCIÓ?

A macula lutea (sárgafolt) az éleslátás területe a szem ideghártyáján, melynek betegsége az időskori makula degeneráció (angolul: Age-related Macular Degeneration, AMD). Az egészséges makula nemcsak a központi éleslátást teszi lehetővé, de elengedhetetlen olyan hétköznapi tevekénységekhez, mint az olvasás, TV nézés, autóvezetés vagy az arcfelismerés. Erről bővebben itt olvashat és tesztelheti látását is! 

Az időskori makula degeneráció a nyugati világ 65 év feletti lakossága körében az egyik leggyakoribb szembetegség, amely látáscsökkenéshez majd vaksághoz vezethet.

A 65 évesek majdnem 20%-a, a 75 évesek 30%-a és a 85 évesek 35 %-a szenved ebben a krónikus szembetegségben. Például a ~80 milliós Németországban ezek a magas számok jelenleg kb. 2 millió érintettet jelentenek, akiknek száma 2020-ig 6 millióra fog nőni. A betegség oka - amelyet főként az iparosodott országokban diagnosztizálnak - eddig még ismeretlen, bár számos időskorral és életmóddal összefüggő tényező idézheti elő az AMD kialakulását.

 

AZ IDŐSKORI MAKULA DEGENERÁCIÓ 4 ISMERT RIZIKÓFAKTORA:

 

IDŐSKORI MAKULA DEGENERÁCIÓ 2 TÍPUSA:

A "száraz" típusú AMD esetén kombinált vitaminkészítmény szedése ajánlott, amennyiben szemészorvosa úgy rendeli el. 

 

 

TROPHOSAN VISIOBALANCE 

A TROPHOSAN VISIOBALANCE speciális - gyógyászati célra szánt - élelmiszer időskori makuladegenerációs betegek diétás ellátására, melynek összetétele és adagolása megfelel az óriási betegszámmal végzett AREDS 1 (4.757 fő) és AREDS 2 (4,203 fő) klinikai vizsgálatban hatékonynak bizonyult összetételnek.

Hatékony formuláját páciensek és kezelőorvokok már több, mint 10 éve sikerrel alkalmazzák a száraz makula degeneráció elleni terápiában. EP számlára is megvásárolható készítmény.

SZERETNÉM MEGRENDELNI A TROPHOSAN VISIOBALANCE-T

 

TROPHOSAN VISIOBALANCE LEGFONTOSABB ÖSSZETEVŐI AZ AREDS VIZSGÁLATOKNAK MEGFELELŐEN:

C-vitamin: Rendkívül fontos szerepet tölt be a kollagéntermelésben. Bizonyára sokan tudják, hogy a kollagén kulcsjátékos a rugalmas, feszes bőr és ínak, ínszalagok, valamint az erős csontok, fogak megőrzésében, de fontos tudni, hogy a C-vitamin létfontosságú a szemeink egészségéhez is. Erősíti és javítja a szem hátsó részén lévő apró vérerek falát, így közvetetten segít stabilizálni a makula degenerációt.

E-vitamin: Az AREDS és AREDS-2 kísérletekben elsősorban antioxidáns funkcióját vizsgálták, amely hozzájárul a sejtmembrán védelméhez. Ez azért fontos, mert így segít megtartani a szem hátsó részében található sejtek szerkezetét, megelőzve kóros elváltozásukat.

Cink: Viszonylag magas szinten megtalálható a makulában, emellett elősegíti az A-vitamin számára a melanin pigment képzését, amely a fény elnyelésével támogatja az éleslátás megőrzését.

Réz: Az AREDS összetételekbe a réz elsősorban a cinktartalom miatt került bele, a kialakuló rézhiány megelőzése érdekében.  

Lutein és Zeaxantin: Az AREDS 1 formula nagy dózisban tartalmazott béta-karotint, ami néhány klinikai vizsgálat szerint hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásának kockázatához a dohányosok esetében. Azonban az AREDS 2 formulánál már sikerült megoldást találni erre a problémára! A béta- karotint két ismert karotinoiddal - luteinnel és zeaxantinnal -helyettesítették, amelyekkel kimutathatóan ugyanaz a hatás érhető el, mintha a vitaminkombináció tartalmazna béta-karotint. A lutein és a zeaxantin a makula számára is előnyös tápanyagok, illetve fontos szerepet töltenek be a fény káros kék hullámhosszának elnyelésében, valamint a szabad gyökök semlegesítésében.

 

Trophosan Visiobalance adagolása megegyezik az AREDS 2 vitaminkombináció adagolásával, ami napi 2x2 kapszulát jelent.

 

Magyarországi forgalmazó: Dr. Kocsis & Hoffmann Pharma Kft.
Gyártó: Protina Gyógyszergyár, Ismaning bei München, Németország