Pácienseknek

Időskori makula degeneráció (AMD)

MIT IS JELENT A MAKULA DEGENERÁCIÓ?

A macula lutea (sárgafolt) az éleslátás területe a szem ideghártyáján, melynek betegsége az időskori makula degeneráció (angolul: Age-related Macular Degeneration, AMD). Az egészséges makula nemcsak a központi éleslátást teszi lehetővé, de elengedhetetlen olyan hétköznapi tevekénységekhez, mint az olvasás, TV nézés, autóvezetés vagy az arcfelismerés. Erről bővebben itt olvashat és tesztelheti látását is! 

Az időskori makula degeneráció a nyugati világ 65 év feletti lakossága körében az egyik leggyakoribb szembetegség, amely látáscsökkenéshez majd vaksághoz vezethet.

A 65 évesek majdnem 20%-a, a 75 évesek 30%-a és a 85 évesek 35 %-a szenved ebben a krónikus szembetegségben. Például a ~80 milliós Németországban ezek a magas számok jelenleg kb. 2 millió érintettet jelentenek, akiknek száma 2020-ig 6 millióra fog nőni. A betegség oka - amelyet főként az iparosodott országokban diagnosztizálnak - eddig még ismeretlen, bár számos időskorral és életmóddal összefüggő tényező idézheti elő az AMD kialakulását.

 

AZ IDŐSKORI MAKULA DEGENERÁCIÓ 4 ISMERT RIZIKÓFAKTORA:

 

IDŐSKORI MAKULA DEGENERÁCIÓ 2 TÍPUSA:

A "száraz" típusú AMD esetén kombinált vitaminkészítmény szedése ajánlott, amennyiben szemészorvosa úgy rendeli el. 

 

 

TROPHOSAN VISIOBALANCE 

A TROPHOSAN VISIOBALANCE speciális - gyógyászati célra szánt - élelmiszer időskori makuladegenerációs betegek diétás ellátására, melynek összetétele és adagolása megfelel az óriási betegszámmal (4.757 fő) végzett AREDS klinikai vizsgálatban hatékonynak bizonyult szernek.

Hatékony formuláját páciensek és kezelőorvokok már több, mint 10 éve sikerrel alkalmazzák a száraz makula degeneráció elleni terápiában. EP számlára is megvásárolható készítmény.

SZERETNÉM MEGRENDELNI A TROPHOSAN VISIOBALANCE-T

 

TROPHOSAN VISIOBALANCE LEGFONTOSABB ÖSSZETEVŐI AZ AREDS VIZSGÁLATOKNAK MEGFELELŐEN:

C-vitamin: Rendkívül fontos szerepet tölt be a kollagéntermelésben. Bizonyára sokan tudják, hogy a kollagén kulcsjátékos a rugalmas, feszes bőr és ínak, ínszalagok, valamint az erős csontok, fogak megőrzésében, de fontos tudni, hogy a C-vitamin létfontosságú a szemeink egészségéhez is. Erősíti és javítja a szem hátsó részén lévő apró vérerek falát, így közvetetten segít stabilizálni a makula degenerációt.

E-vitamin: Az AREDS és AREDS-2 kísérletekben elsősorban antioxidáns funkcióját vizsgálták, amely hozzájárul a sejtmembrán védelméhez. Ez azért fontos, mert így segít megtartani a szem hátsó részében található sejtek szerkezetét, megelőzve kóros elváltozásukat.

Cink: Viszonylag magas szinten megtalálható a makulában, emellett elősegíti az A-vitamin számára a melanin pigment képzését, amely a fény elnyelésével támogatja az éleslátás megőrzését.

Réz: Az AREDS összetételekbe a réz elsősorban a cinktartalom miatt került bele, a kialakuló rézhiány megelőzése érdekében.  

Lutein és Zeaxantin: Az AREDS 1 formula nagy dózisban tartalmazott béta-karotint, ami néhány klinikai vizsgálat szerint hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásának kockázatához a dohányosok esetében. Azonban az AREDS 2 formulánál már sikerült megoldást találni erre a problémára! A béta- karotint két ismert karotinoiddal - luteinnel és zeaxantinnal -helyettesítették, amelyekkel kimutathatóan ugyanaz a hatás érhető el, mintha a vitaminkombináció tartalmazna béta-karotint. A lutein és a zeaxantin a makula számára is előnyös tápanyagok, illetve fontos szerepet töltenek be a fény káros kék hullámhosszának elnyelésében, valamint a szabad gyökök semlegesítésében.

 

Trophosan Visiobalance adagolása megegyezik az AREDS 2 vitaminkombináció adagolásával, ami napi 2x2 kapszulát jelent.

 

Magyarországi forgalmazó: Dr. Kocsis & Hoffmann Pharma Kft.
Gyártó: Protina Gyógyszergyár, Ismaning bei München, Németország