Pácienseknek

Időskori makula degeneráció (AMD)

MIT IS JELENT EZ?

A macula lutea (sárgafolt) az éleslátás területe a szem ideghártyáján, melynek betegsége az időskori makula degeneráció (angolul: Age-related Macular Degeneration, AMD). Típusosan 50 éves életkor után jelentkezik.

A nyugati világ 65 év feletti lakossága körében az egyik leggyakoribb szembetegség, amely látáscsökkenéshez majd vaksághoz vezet.

A 65 évesek majdnem 20%-a, a 75 évesek 30%-a és a 85 évesek 35 %-a szenved ebben a krónikus szembetegségben. Például a ~80 milliós Németországban ezek a magas számok jelenleg kb. 2 millió érintettet jelentenek, akiknek száma 2020-ig 6 millióra fog nőni. A betegség oka, amelyet főként az iparosodott országokban diagnosztizálnak, eddig még ismeretlen.

MILYEN RIZIKÓFAKTOROK LEHETNEK?

Az eddigi ismeretek a következő lehetséges rizikófaktorokra utalnak:

Az AMD-nél egy nagy fekete folt a látótér közepén lehetetlenné teszi az olyan mindennapi foglalatosságokat, mint az olvasás, TV nézés, autóvezetés. Erről bővebben itt olvashat és tesztelheti látását is! 

MILYEN TÍPUSAI VANNAK AZ AMD-NEK?

 Az időskori makula degenerációnak két típusa van:

A "száraz" típusú AMD esetén ajánlott kombinált vitaminkészítmény szedése, amennyiben ezt szemészorvosa úgy rendeli el. 

Ilyen a TROPHOSAN VISIOBALANCE speciális gyógyászati célra szánt tápszer, melynek összetétele pontosan megfelel az óriási betegszámmal (4.757 fő) végzett AREDS klinikai vizsgálatban hatékonynak bizonyult szernek.

Mindezidáig az egyetlen hatásos összetétel a száraz makula degeneráció ellen.

A következő táblázat segítségével megbizonyosodhat Ön is arról, hogy a Trophosan Visiobalance a leghatékonyabb!

 

AZ AREDS vitaminkészítmény és néhány hazánkban kapható kombinált vitaminkészítmény összehasonlítása

Szemészeti Szakmai Kollégium irányelv

 

2013- ban lezárult egy újabb vizsgálat, az AREDS 2 tanulmány. Azt vizsgálták, hogy a korábbi AREDS (1) vizsgálatban használt vitaminkombinációt (lásd fenti táblázat) ha kiegészítik luteinnel, zeaxanthinnal vagy omega-3 
zsírsavakkal
(docosahexaenoic acid (DHA) + eicosapentaenoic acid (EPA)), vagy ezek kombinációjával, akkor történik-e valami változás az időskori makuladegeneráció folyamatában.
Az eredmény: az imént felsorolt 3 összetevő fölösleges a makuladegeneráció kezelésénél adható AREDS vitaminkombinációba.
EGY FONTOS változás azért mégis történt! Az AREDS(1) vitaminkombinációból kivették a ß-karotint (a dohányosokra való tekintettel) és mint ß-karotin helyettesítőként beletették a luteint és zeaxanthint, így ez az új AREDS 2 vitaminkombináció. Adagolás továbbra is a napi 2x2 maradt!

Egy táblázat mely összehasonlítja az AREDS 2 vitaminkombinációt és a Trophosan Visiobalance készítmény összetevőit:

AREDS 2 tanulmány és a Trophosan Visiobalance